27 september 2024
Gisteravond vond er in de gemeenteraad van Bergeijk een raadsvergadering plaats, die alleen verliezers heeft opgeleverd. De verliezers zijn de inwoners van de Pielis, die zich de afgelopen jaren hebben ingezet voor een initiatief voor duurzame energie. Ook verliezers zijn de inwoners van het gebied rondom de Pielis, waar de polarisatie merkbaar is. We horen zelfs dat mensen niet meer met elkaar praten op verjaardagen. En de grootste verliezer is de democratie in Bergeijk.
Wat gebeurde er? De coalitiefracties van CDA en VVD hebben een motie ingediend waarin ze de verantwoordelijke wethouder oproepen om al het klimaat- en energiebeleid, waar hij zich de afgelopen jaren hard voor heeft ingezet, terug te trekken en in de prullenbak te gooien. Ze wilden die motie aangenomen krijgen voordat we als gemeenteraad op een gedegen en zorgvuldige wijze geƫvalueerd hadden hoe het proces rondom de grootschalige opwekking van energie de afgelopen jaren is verlopen. Dat proces is namelijk niet goed verlopen.
Uit een onafhankelijke evaluatie is gebleken dat er flinke fouten zijn gemaakt, waardoor het proces volledig ontspoord is. Dit heeft geleid tot aanzienlijke vertraging en mogelijk juridische procedures. De inwoners van Bergeijk zullen de financiƫle gevolgen hiervan mogelijk nog voelen, want dit kan veel geld gaan kosten.
Ons verzoek was om de verantwoordelijke wethouder hierover te bevragen. Maar zowel de coalitiefracties CDA en VVD als de CDA-wethouder vonden het niet nodig om terug te kijken. De CDA-wethouder wilde niet reflecteren op zijn handelen van de afgelopen jaren, gaf geen antwoorden op de gestelde vragen, en lijkt er geen probleem mee te hebben om zijn werk van de afgelopen jaren teniet te doen. Hij is bezweken onder de druk van zijn fractie, die op haar beurt bezweken is onder de druk van tegenstanders.
Wij vonden dit een uiting van onbetrouwbaar bestuur. Daarom zagen wij ons genoodzaakt een motie van wantrouwen in te dienen. Maar de andere fracties vonden dat het proces prima is verlopen en dat we rustig verder kunnen gaan. Deze houding heeft ertoe geleid dat ons raadslid, Yfke Froentjes, heeft besloten haar ontslag als raadslid in te dienen. Iemand die zich de afgelopen jaren altijd heeft ingezet voor goede samenwerking met de andere fracties, altijd op basis van inhoud en feiten, en met respect voor elkaars visie en waarden. Wij respecteren dit besluit. Voor onze fractie en voor de hele gemeenteraad van Bergeijk is dit een groot verlies.
Het ging gisteravond dus helemaal niet over de inhoud van het beleid voor de grootschalige opwekking van energie in Bergeijk. En laat het duidelijk zijn: als er wel een raadsvoorstel had gelegen met een initiatief voor de grootschalige opwekking van energie in de Pielis, zou onze fractie het meest kritisch zijn geweest. Wij hebben de afgelopen jaren steeds benadrukt dat de grootschalige opwekking van energie alleen kan onder groene en sociale voorwaarden. Dit betekent maximale bescherming van flora en fauna en verhoging van de biodiversiteit. Daarnaast moet de gemeenschap ervan meeprofiteren en moeten alle gezondheids- en afstandseisen in acht worden genomen.
Al met al zijn er alleen maar verliezers met wat er nu gebeurt in Bergeijk.
Tim Sonnenberg
Fractievoorzitter GroenLinks-PvdA Bergeijk